Psychoanalyse en adolescentie : hier en elders
8 februari 2020

Archief van evenementen Lezingen Wetenschappelijke activiteiten BVP

Delen op

De Belgische Vereniging voor Psychoanalyse had het genoegen u uit te nodigen voor een bijzondere wetenschappelijke studiedag met
Ruggero LEVY (Brazilië) et Joël BOUYX (Parijs)

PSYCHOANALYSE EN ADOLESCENTIE :
HIER EN ELDERS
Zaterdag 8 februari 2020

Deze uitzonderlijke studiedag zal plaats hebben onder de auspiciën van IPA (International Psychoanalytic Association), die via CAPSA deze internationale uitwisseling sponsort en zo het psychoanalytische gedachtegoed in zijn theoretische en klinische aspecten over de ganse wereld beter bekend maakt.

Hier en elders, vandaag en morgen, tijd en ruimte zijn belangrijke vectoren die het symbolisatieproces oriënteren en de kwaliteit van het psychisch functioneren van de adolescent helpen structureren. De veranderingen, eigen aan deze cruciale levensfase, worden immers doorkruist en verstoord door de maatschappelijke veranderingen van de post-moderne samenleving. Hierdoor kan er minder vertrouwd worden op deze zo belangrijke bakens in tijden van psychische crisis.

Psychisch lijden tijdens de adolescentie, grensoverschrijding, geweld in en door lichamelijke expressie, afhankelijkheid en breuken in belangrijke relaties, al deze onderwerpen worden door onze beide auteurs besproken tijdens deze studiedag die onder auspiciën van de International Psychoanalytic Association/IPA plaats vindt.

Ruggero LEVY, psychoanalyticus, opleider en titulair lid van de Braziliaanse Vereniging voor Psychoanalyse van Porto Alegre, waarvan hij ook voorzitter was, heeft deel uitgemaakt van het directiecomité van de IPA als vertegenwoordiger van Zuid-Amerika. Auteur en redactielid van de International Journal of Psychoanalysis met oa publicatie van Intimacy : The drama and beauty of encountering the Other (IJP, 2017/3). Hij is auteur van talrijke artikels en hoofdstukken in nationale en internationale psychoanalytische literatuur. Zo ook in de Revue Française de Psychanalyse (2013/1) : De la symbolisation à la non symbolisation dans le champ du lien : des rêves aux cris de terreurs causés par une présence absente.

Vanuit zijn belangstelling voor de pathologie van het symbolisatieproces, onderzoekt hij hoe dysfuncties op dat vlak kunnen leiden naar leegte en leugens, tot zelfs verdwijnen van elke symbolisatie in het psychisch leven. Deze analyticus heeft zich toegelegd op de studie van de verschillende psychische moeilijkheden die zich kunnen voordoen tijdens de puberale en adolescentaire ontwikkelingsperiode.

Joël BOUYX, psychoanalyticus Société Psychanalytique de Recherche et de Formation, titulair lid en opleider SPRF/IPA, werkzaam in vrije praktijk te Parijs. Hij is eveneens psychosomaticus voor volwassenen en kinderen. Behalve zijn belangstelling voor de adolescentie en het lichaam, werkt hij eveneens met koppels. Hij is geïnteresseerd in trauma en de ultieme vormen hiervan in het psychische leven, hij heeft oa gepubliceerd in de Revue Française de Psychanalyse (1996/1) : En dernière analyse…le vif du létal.

 

E. Munch: Puberty.
Nasjonalmuseet Oslo

PROGRAMMA

13h30 – 14h00    Onthaal van de deelnemers

14h00 – 14h45     Ruggero LEVY, Pornographie en adolescentie, grensoverschrijdend.

14h45 – 15h45     Discussie

PAUSE

16h15 – 17h00     Joël BOUYX, Wat als het driftleven tijdens de adolescentie onderdrukt wordt ? De rol van analytisch psychodrama in constructie.

 17h00 – 18h00    Discussie en afsluiting van de dag.

18h00 Drink

 

Christine Franckx, Voorzitster
Diana Messina-Pizzuti, Organisatie studiedag
Arlette Lecoq, Wetenschappelijk Secretaresse

08/02/2020


This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.