Het geheugen en baby’s

Publicaties door leden

Delen op

Is vergeten een belangrijker ingrediënt om gelukkig te kunnen zijn dan herinneren? Hebben baby’s een geheugen? Is de pubertijd een herbeleving van de kleutertijd? Kunnen we de verdringing neurofysiologisch verklaren? Hoe wordt er vandaag in een psychoanalytische psychotherapie gewerkt met herinneringen? Worden in een droom verdrongen herinneringen verwerkt? Hoe zijn impliciete relatiepatronen in het geheugen opgeslagen? Het werken met herinneringen in de psychoanalytische praktijk heeft, in de honderd jaar sinds Freud zijn spraakmakende ideeën hierover ontwikkelde, grote veranderingen ondergaan. Teksten van psychoanalytisch geschoolde auteurs uit verschillende domeinen, neurofysiologie, psychologie, filosofie, psychiatrie en theologie, bieden inzicht in de nieuwste ontwikkelingen in het psychoanalytisch denken over het geheugen.
Het spanningsveld tussen herinneren en vergeten fascineert sinds mensenheugenis. Dit boek biedt de lezer een ontdekkingstocht die de verdringing als vertrekpunt heeft en dan, via herinneren en herwerken in dit spanningsveld, de kracht van het vergeten als doel stelt. Het psychoanalytisch kader is hierbij het kompas en de psychoanalytisch psychotherapeut de gids. Casusmateriaal van therapeuten en analytici illustreert hoe deze kennis toegepast wordt in de praktijk.

Over de auteur(s):

Lili Philippe is master in de wiskunde en in de klinische psychologie en psychoanalytisch psychotherapeut. Zij is bestuurslid van de Vlaamse Vereniging voor Psychoanalytische Psychotherapie en afgevaardigde voor de European Federation for Psychoanalytic Psychotherapy.
Marc Hebbrecht is psychiater, psychoanalytisch psychotherapeut en psychoanalyticus. Hij is opleidingspsychoanalyticus bij de Belgische Vereniging voor Psychoanalyse en lid van de International Psychoanalytical Association.

Franckx, Christine

Van verdringen tot vergeten
nr19 Bladzijden47-66

Psychoanalytisch Actueel

Garant , Leuven

2014

Eds Lili Philippe & Marc Hebbrecht