Summer University Amsterdam 2020

Summerschool: Liefde luistert, liefde fluistert. Uitgesteld naar 5 tot en met 9 juli 2021. Op 1 juli 2020 wordt een virtueel programma aangeboden, info volgt snel.

29/06/2020 › 03/07/2020

Externe activiteiten Internationale evenementen

Delen op

Geen onderwerp dat zoveel bezongen, besproken, beschreven is als de liefde. Is er een plek waar je kan gaan zonder op liefde te stuiten? Misschien kan je zeggen, daar waar mensen gaan, daar kom je liefde geheid tegen. Of, en daar is de psychoanalyse alweer om de hoek komen wandelen, daar kom je de liefde in een vermomming of een afgeleide tegen: een tegenwerping, een ontkenning of een wegmaking van liefde, een gebrek aan liefde, afgunst of haat naar liefde. Kan liefde dat aan, is reparatie mogelijk? Is er zo iets als pure liefde? Wat is het belang van eigenliefde? En de tijdloze vraag wat liefde in een relatie betekent. Daarin speelt onder andere het verlangen naar vervulling van een eigen tekort, het luisteren naar wie de ander echt is, de ander horen in zijn anders zijn een rol.

Als liefde verbindt, dan moet er ook een ontbindend element zijn. Heeft niet ieder liefhebbend moeder-kind het nodig elkaar ook weer los te laten. Gaat Freud’s levens- en doodsdrift daarover? Hoe komen we liefde tegen in de psychoanalytische relatie?

Zo veel en méér gaan we tegemoet in de volgende editie van de Summeruniversity van 29 juni tot en met 3 juli 2020 op de Roeterseilandcampus van de UvA te Amsterdam. Inschrijving volgt vanaf maart 2020!

Click here to go to the website of the Summer University 2020

Over Psychoanalyse
‘Het Ik is geen baas in eigen huis’ schreef Sigmund Freud (1856-1939). We doen regelmatig dingen die we zelf niet begrijpen, of we zijn bijvoorbeeld boos of bang zonder te weten waarom. Freud maakte duidelijk dat dit voortkomt uit hoe we ons onbewust verhouden tot ons zelf en anderen.
Freud ontwikkelde de psychoanalyse als een theorie over de menselijke geest en als een behandelvorm die emotioneel inzicht geeft in onze innerlijke drijfveren en conflicten. Psychoanalytische behandelvormen Tegenwoordig bestaan er verschillende psychoanalytische behandelvormen. Bij een psychoanalyse ligt de patiënt op de analysebank en zit de analyticus achter het hoofdeinde. In Nederland is de frequentie vier of vijf maal per week, in België kan dat ook drie maal per week zijn. Dit hangt samen met verschillende psychoanalytische modellen die gehanteerd worden. Een analyse duurt veelal meerdere jaren. Een psychoanalyse beoogt diepgaande verandering teweeg te brengen in het emotionele leven en de omgang met anderen. Dat kan resulteren in een groter gevoel van innerlijke vrijheid en echtheid in wie je bent en wat je doet. Dit betekent niet dat er geen angst, verdriet, woede, schaamte of schuldgevoel meer zou zijn. Hoe pijnlijk deze gevoelens ook kunnen zijn, ze zijn in de plaats gekomen van onbegrepen psychische klachten, depressie, paniek of belevingsarmoede.

Psychoanalytische psychotherapie
is een therapie waarbij de patiënt niet ligt maar zit. De frequentie is meestal één of twee maal per week en duurt enkele maanden tot enkele jaren. Het behandeldoel is vaak gericht op een beperkter probleemgebied dan in een psychoanalyse.

Zie voor verdere informatie on https://psychoanalysesummer.nl/


This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.