Colloque ouvert à Kortenberg

SAVE THE DATE
Ik, de ander en de wereld. Psychoanalytici, met hart en ziel voor een betrokken psychoanalyse.

01/02/2025

Colloquia Georganiseerd door de leden van de BVP

Delen op

Argument

De verschillende uitdrukkingsvormen van psychisch lijden veranderen met het sociale klimaat. Onze theoretische en klinische referentiepunten worden voortdurend uitgedaagd, omwille van de omvang van de problemen die op het spel staan, waardoor we nieuwe manieren moeten bedenken om te antwoorden op de hulpvragen van de mensen die bij ons komen aankloppen.

Hoe kunnen we onze rol spelen wanneer het tempo van de wereld versnelt en de crisissen elkaar opvolgen ? Hoe kunnen we ons blijven richten op het intieme karakter van de unieke relaties tussen mensen?

Met deze studiedag willen we de dialoog aangaan met andere disciplines die eveneens door deze omwentelingen worden beïnvloed, en met andere denkrichtingen.  Deze kruisbestuiving hoopt nieuwe denksporen te openen die essentieel zijn voor het begrijpen van de hedendaagse complexiteit. Het is een kans om een klimaat te scheppen dat de ontmoeting tussen de externe (de maatschappij) met de interne wereld (de psychoanalyse) bevordert.

Elke discipline hanteert een eigen taal om zijn specifieke bijdrage te leveren. Voor de psychoanalyse is dit de taal die luistert naar het onbewuste, dat zowel door woorden als door het lichaam tot uitdrukking komt. Overdracht/tegenoverdracht nemen daarbij een centrale plaats in onze aandacht.

Deze studiedag richt zich op een aantal actuele thema’s: identiteit, tijd en kunstmatige intelligentie, de kliniek van extreme zorgsituaties en de sociale breuken die bestaansonzekerheid, ballingschap en volksverhuizing versnellen.

We hebben ervoor gekozen om te vertrekken vanuit klinische materiaal, verband houdend met de actuele vragen die psychoanalytici zich stellen, om in transdisciplinaire dialoog naar elkaar te luisteren. Huisartsen, een econoom, juristen en een antropoloog zullen ons vergezellen om de gedachten te verrijken en te verdiepen.

We hopen dat deze dag uitnodigend en inspirerend zal zijn. Korte videofragmenten die het denken van een aantal BVP psychoanalytici weergeven en de aanwezigheid en deelname van twee dansers zullen de dag opluisteren. Via hun lichaamstaal zal wat in de debatten en gedeelde reflectieve ervaring tijdens de dag naar boven komt verduidelijkt worden.

Praktische informatie

Georganiseerd door Dr. Christine Franckx en de groep ‘Psychoanalyse 2025’.

Plaats

St Jozef Universiteit, Kortenberg


This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.